Над 250 000 лева европейски пари са потънали в недовършения проект

...
Над 250 000 лева европейски пари са потънали в недовършения проект
Коментари Харесай

Кражби докрай! 250 000 се стопиха с ремонт на музей, кметът Иван Лазаров иска нов мандат

Над 250 000 лв. европейски пари са потънали в незавършения план за цялостното възобновяване на музея във Вършец. Изпълнението стартира през 2018 година, само че ремонтът остава незавършен и до през днешния ден.

Курортният град Вършец е един от балнеолечебните центрове с огромна популярност в Северозападна България. Неговите минерални извори са употребявани още от римско време до през днешния ден.

Най-ценният експонат, с който разполага фондът на музея във Вършец е бронзова статуя от II век прочие Хр. на Телесфор – синът на бога врач Асклепий, който също е със славата на врач и е знак на Вършец.

Интересно е, че археологически разкопки във Вършец не са правени, а всички исторически находки са открити инцидентно от местни поданици, които са ги предали на музея, който сега не съществува, написа „ За истината “.

Как Вършец остана без музей, а Общината заплати двойно за незавършен ремонт?

Малко над четвърт милион европейски пари са потънали в незавършения план за цялостното възобновяване на музея във Вършец. 

Изпълнението стартира през 2018 година, само че ремонтът на музея във Вършец остава незавършен и до през днешния ден.

Кметът от ГЕРБ Иван Лазаров, който в този момент драпа за нов мандат, подписва контракта за финансиране на скандалния ремонт през ноември 2017 година с Държавен фонд „ Земеделие ”, като средствата за ремонта се обезпечават от Програмата за развиване на селските региони.

Срокът за осъществяване на плана „ Ремонт и възобновяване на съществуващата постройка на общинската музейна сбирка ” е 3 години, а инвестицията – 250 571 лева

Целта на плана е постройката на музея да бъде актуализирана, а залите – осъвременени.

Пет години по-късно планът е спрян, а към този момент осъществените „ ремонтни действия “ по постройката на музея във Вършец се разрушават.

След осъществяване на социална поръчка, контракт е подписан с компания „ Актив Билдинг ИНК “ ЕООД с шеф Иван Иванов.

Според изискванията на контракта, „ Актив Билдинг “ би трябвало да извърши повсеместен външен и вътрешен ремонт на постройката, която е с неповторима архитектура и е оповестена за монумент на културата.

 Пет години след началото планът е спрян, а към този момент осъществените „ ремонтни действия “ по постройката на музея във Вършец се разрушават.

Защо „ Актив Билдинг “ не довършват ремонта на музея във Вършец?

Публично кметът Лазаров не оповестява повода, само че локални източници настояват, че компанията има връзка с народен представител от района, който след скандал за пари с кмета се отдръпва от обекта.

Странното е, че макар незавършения вътрешен ремонт, през декември 2018 година община Вършец афишира социална поръчка за обзавеждане на музея.

Фирмата, спечелила публичната поръчка за доставка на обзавеждане на музея по обособена позиция 2 е „ Амо “ ЕООД.

Договорът с нея е подписан на 10.12.2018 година

Сумата е 59,940 лева с Данък добавена стойност.

С „ осъществяването “ на скандалния план е унищожена постройка, която е строена при започване на предишния век.

Заради некачествено строителство община Вършец губи четвърт милион евросредства, а по-късно заплаща от джоба на данъкоплатците наказателна клауза в размер на 157 221,78 лева посредством продажба на общинска къща и апартамент.

Реклама

Общината заплаща и за изгубено дело за непозволено преустановен контракт с фирмата-изпълнител на обекта.

За да бъде завършен ремонтът на музея са планувани 50 000 лева от бюджета за 2021г., само че към днешна дата строително-ремонтните действия са “замразени ” и обектът към момента не е пуснат.

Със свое запитване от 24.06.2021 година общинските съветници Георги Найденов, Ивайло Цветанов, Благовест Христов и Атанас Маджарски желаят от кмета на общината да даде информация какво се случва със скандалния план.

В питането си съветниците установяват това, което откри и “Зов нюз ” – на уеб страницата на община Вършец информацията по този въпрос (и не само) е прекомерно нищожна.

От отговора на кмета Лазаров излиза наяве, че срокът, в който по контракт компанията реализатор “Актив Билдинг ИНК ” ЕООД, е трябвало да приключи ремонта е 150 календарни дни, считано от датата на сключване на Протокол за разкриване на строителната площадка и установяване на строителната линия.

Този протокол е формиран на 24.06.2019 година, затова срокът на контракта за осъществяване на СМР е изминал на 2.11.2019 година

Според Лазаров многократно през периода на осъществяване на СМР чиновници на Общината и строителният контрол са установили липса на служащи на обекта, закъснение от графика на осъществяване и никакво документиране на строителния развой, според условията на използваната нормативна уредба.

Не са отправяни предложения към авторски и строителен контрол за приемане на съответните типове СМР, не са показани за утвърждение документи за качеството на предоставените в градежа строителни артикули.

Кметът Иван Лазаров е уведомил с писмо “Актив Билдинг ” ЕООД, че срокът на подписания контракт изтича, при съществуването на незавършени и неизвършени СМР, заради което ще се начислят неустойки.

Поради постигане на оптималния размер на неустойката, договорът е преустановен без даване на спомагателен период за осъществяване.

При осъществяване на регулярните си инспекции и според пълномощията по контракт, компанията, извършваща строителен контрол на обекта, алармира всички участници в строителството и РДНСК – Монтана, че на обекта се правят некачествени СМР и такива, несъответстващи на утвърждения капиталов план, и разпорежда преустановяването на топлоизолация на постройката, положена в отклоняване от плана.

Полученият сигнал е съображение за прекъсване на строителството.

Тази процедура съгласно Лазаров “е в пълномощията на упълномощените от кмета на общината чиновници ”.

Не по този начин обаче счита съдът.

Докато тече гореописаната процедура, размерът на неустойката на несъблюдение на периода на СМР доближава оптималния си размер по контракт.

Поради това събитие кметът приема контракта за негоден, като дефинира период за освобождение на строителната площадка и предаване на цялата строителна документи.

“Към момента на отговора на въпросите на общинските съветници такава документи не е показана от компанията реализатор ”, твърди кметът Лазаров.

Поради неналичието на въпросната документи обаче на компанията не могат да бъдат формирани актове.

В същото време изпълнителят “Актив Билдинг ” съумява да осъди община Вършец за непозволено преустановяване на контракта, а съгласно Лазаров дългото правосъдно произвеждане е повода Община Вършец да не разгласи нова процедура за възлагане на социална поръчка, защото евентуални промени по положението на постройката биха попречили осъществяването на съдебно-технически експертизи и доказването на действителното положение на осъществяването на дейностите от “Актив Билдинг ” ИНК ЕООД.

Сградата на музея има неповторима за града архитектура и е оповестена за монумент на културата от локално значение. Превърната е в музей през 1999 година

И в случай че ремонтът бе сбъднат точно, то през днешния ден в нея можеха да се видят находки от тракийско и римско време, подредени фотоси и документи от първите години на Вършец като курорт, както и движимости от бита на локалното население.

През лятото на 2023 година екип на „ Зов нюз “ посети туристическия информативен център във Вършец.

Зададохме въпрос къде могат да бъдат прегледани експонатите от локалния музей. Отговорът бе, че историческите полезности не са налични за туристи, поради ремонт на постройката на музея.

Към днешна дата към момента няма отговор по кое време ремонтът на музея ще бъде завършен и туристите, както и локалната общественост ще имат достъп до своето културно-историческо завещание.

Необяснимо е за какво няма надзор над разходването на парите на локалните и европейски данъкоплатци. Недопустимо е обществени средства да потъват в джоба на фирми-изпълнители, а по-късно Общината, с нейния прекомерно непретенциозен бюджет, да възвръща колосални за обитаемото място суми. Цената заплащат всички, а най-много бъдещите генерации, които даже няма да са чували, че във Вършец в миналото е имало музей.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР